La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Diumenge 8 de setembre 2013

El diumenge 8 de setembre 2013 es va celebrar la Festa de la Mare de Déu de Gràcia i de Bell-Ull a la capella que li és dedicada als Claustres de la Catedral, amb Cant de Vespres i Solemne Missa Major Conventual, cerimònia que va finalitzar amb la benedicció i repartiment entre els assistents de pomells d'herbes aromàtiques.

Capitell del claustre i capella de la Mare de Déu de Grà i de Bell-Ull
(Ampliar) - Capitell del claustre i capella de la Mare de Déu de Grà i de Bell-Ull

La Mare de Déu del Bell-Ull correspón a un culte popular molt arrelat a la ciutat en moltes èpoques. La capella, situada a l'angle oest de la galeria sud, és una antiga porta d'accés al claustre que va ser reformada en època gòtica.

Al timpà de la capella s'hi pot veure una escena composta per una imatge de la Mare de Déu, que era l'antiga titular de la capella dels Claustres, avui desapareguda, acompanyada de dos àngels, obra a tribuïda al mestre Bartomeu, de les darreries del segle XIII. El retaule de la Verge és dels segles XVII-XVIII.

Un moment de la celebració
(Ampliar) - Un moment de la celebració.

El 1904, el poeta Josep Carner trametia en una carta a la poeta mallorquina Maria Antònia Salvà, un poema de sis estrofes dedicat a l'obra escultòrica catedralícia, amb un títol llarg i prosaic: "A la Mare de Déu de Gràcia i de Bell-ull, que regna en el claustre de la catedral de Girona". Els versos fan així: "Amb la il·lusió plegada com una ala cansada, | ben nu de tota cosa del món, petjant l’orgull, | jo vull alçar la meva petita veu que plora | a la Mare de Déu de Gràcia i de Bell-ull".

Un moment de la celebració
(Ampliar) - Un moment de la celebració.


  • Mare de Déu de Gràcia i de Bell-Ull. Article i reportatge fotogràfic de la capella situada als claustre de la Catedral.


  • Retaule de la Verge, dels segles XVII-XVIII


    [Més imatges]-------------Back - Index - Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés