Presentació del llibre "Lladres de Mar"

El 24 d'abril de 2009 va tenir lloc a la Cambra de Navegació, Indústria i Comerç de Sant Feliu de Guíxols la presentació de llibre de Xavier Martínez Babón i Rosa Massallé Solanellas amb les intervencions del president de la Cambra, Joan Puig i Valls, l'alcalde de la població Pere Albó i Marlés i l'editor del llibre, a més dels autors del treball.

Els autors

Xavier Martínez Babón, nascut a Barcelona al 1961, és llicenciat en Història per la UAB (1987), Magister Artium en Egiptologia per l'Eberhard-Karls-Universität de Tübingen (1993) i doctor en Història per la UAB (1995).

Tot i que la seva activitat principal és com a professor de llengua i història de l'antic Egipte i membre de missions arqueològiques al país del Nil, des de sempre s'ha interessat per temes relacionats amb la guerra a l'antiguitat i la pirateria. Ha escrit articles sobre les flotes a l'antiguitat, ha impartit cursos sobre història de la pirateria a la Mediterrània i a l'Atlàntic i va ser un dels comissaris de l'exposició "Pirates" al Museu Marítim de Barcelona (2006).

Rosa Massallé Solanellas, nascuda a Terrassa, al 1958, és llicenciada en Lletres per la UAB (1982). Tot i que ha desenvolupat una part de la seva activitat docent a l'àmbit de les Ciències Socials, actualment és professora de Llengua i Literatura catalana a l'IES Puig Cargol de Calonge-Sant Antoni (Baix Expordà).

El llibre

"Lladres de Mar" proposa un recorregut històric, des de les èpoques antigues fins a mitjan segle XIX, sobre la pirateria i el cors desenvolupats a Eurpopa o per europeus en llunyanes aigües. L'obra incideix en la diferència entre pirata i corsari, encara que ambdós saquejaven tant vaixells com ports. També subratlla que a la història de la pirateria no hi van haver ni víctimes ni botxins; gairebé tots els indrets costaners van patir atacs o van tenir personatges que, amb més o menys fortuna, es van dedicar al robatori naval. Així, al costat de les grans celebritats com els Barbarroja, Drake, Morgan o Barbanegra les biografies dels quals són explicades, h'hi ha d'altres menys conegudes, però que també van provocar el pànic en moments determinats de la història.

Òbviament, Catalunya i Espanya, territoris presentats com a víctimes de llades de mar d'altres indrets, també van tenir el seu protagonisme com a pàtries de sanguinaris navegants. En aquest sentit, el llibre recull les activitats d'alguns pirates i corsaris catalans a la Mediterrània del segles XIV i XV, així com les malifetes d'alguns pirates i corsaris castellans a l'Atlàntic occidental de la mateixa època. A més a més, en el segle XVII, mentre els mítics filibusters saquejaven naus espanyoles en aigües americanes, corsaris i pirates del rei d'Espanya robaven vaixells anglesos, holandesos i turcs en aigües espanyoles.

A banda dels personatges i fets més destacables, aquesta obra també presenta una síntesi dels objectius de la pirateria segons les èpoques i dels obscurs interessos que diferents imperis navals de la història van tenir per a potenciar-la o perseguir-la.

(Textos extrets de l'obra)




Portada del llibre



Signatura de llibres pels autors


Per saber-ne més:

  • La tomba de Monthemhat. Exposició a Sant Pere de Galligants de la tomba de Monthemhat, prop Deir-el-Bahari.


    Back-Index