Centre Bonastruc ça Porta
3 i 4 de setembre de 2011.

Girona i el Centre Bonastruc ça Porta se sumen a la 12ena edició de la Jornada Europea de Cultura Jueva. Aquesta jornada se celebra anualment el primer cap de setmana de setembre i l'any 2010 hi participaren 23 països, 263 ciutats i se celebraren gairebé 900 activitats que reuniren més de 150.000 participants.

Ampliar
(Ampliar) Assumpció Hosta, directora del Patronat Call de Girona, i Sílvia Planas, directora del Museu d'Història dels Jueus de Girona, durant els actes del dissabte 3 de setembre

Al llarg de tot el cap de setmana, el Centre Bonastruc ça Porta obre les seves portes i ofereix, sota el lema Patrimoni 2.0., un ventall d'activitats innovadores i interessants entorn la cultura i la història jueves i el seu coneixement i descoberta a partir dels sistemes més actuals i més internacionals, aquells que són abastables des de les tecnologies 2.0.

Ofereix una ocasió d'escoltar llegendes i contes de la tradició judaica, poder apropar-nos al coneixement d'algunes de les tendències musicals més modernes, fonamentades en el concepte del minimalisme dels treballs d'Steve Reich, participar en un joc de pistes on-line....

L'experiència comença el dissabte 3 de setembre al matí, amb un recorregut a través de diferents elements del Museu d'Història dels Jueus de Girona. Una visita guiada ens permet descobrir alguns dels secrets millor guardats del museu, aquells que no es perceben a simple vista i que se'ns mostren gràcies a la interpretació amb clau cabalística que rau en el títol suggerent de la visita: "La casa de la Vida".

La visita acaba amb un espectacle de música i dansa al pati del Centre Bonastruc ça Porta, amb Coral Ríos a les danses i Joan Naspleda a la flauta travessera, que porta per títol Call 2.0.: Bonastruc truca a la porta!, una producció que inclou també el concurs on line El personatge enigmàtic.

A la tarda, un espai per al públic infantil i familiar: De la mà de l'On i la Line, petits i grans descobrim "on line", de forma lúdica i divertida, diverses maneres de comunicar aspectes de la cultura i del llegat jueu.

Ja de nit, de deu i fins la una de la matinada, l'aventura continua amb un taller de càbala a càrrec de Blanca Rosa Domínguez, una mestra experta que, guiant-nos a través de la història i de la llegenda, ens apropa a certs postulats cabalístics que poden ser molt útils en la nostra quotidianitat.

El diumenge 4 de setembre, es repeteix l'experiència amb un segon taller de càbala que ens permet conèixer més de prop l'element cabalístic de l'Arbre de la Vida, tant des de la seva història com des de la seva dimensió actual.

(Text extret de la web del Patronat del Call)
Sobre la Jornada
 • XI Jornada europea de la Cultura Jueva. Reportatge fotogràfic i article sobre l'activitat de caligrafia artística hebrea.

 • XI Jornada europea de la Cultura Jueva. Reportatge fotogràfic i article sobre els actes de la Jornada 2010.

 • X Jornada europea de la Cultura Jueva. Reportatge fotogràfic i article sobre la presentació del llibre La ija i la madre komo la unya i la karne.

 • X Jornada europea de la Cultura Jueva. Reportatge fotogràfic i article sobre els actes de la Jornada 2009.

  Sobre el Centre
 • Centre Bonastruc ça Porta. Reportatge fotogràfic i article sobre la seu del Museu d'Història dels Jueus de Girona.

 • Museu d'Història dels Jueus de Girona. Reportatge fotogràfic i informació pràctica sobre el Museu d'Història dels Jueus de Girona.

  Sobre els jueus i Girona

 • Els jueus a Girona (I). Història dels jueus a la ciutat de Girona, des de les primeres dades documentals fins el segle XIII.

 • Els jueus a Girona (II). Història dels jueus a la ciutat de Girona, des del segle XIII fins a l'expulsió el 1492.

 • Mossé ben Nahman, dit Bonastruc ça Porta. Biografia de l'anomenat Jueu dels quatre noms, el gran cabalista gironí.

 • El Call de Girona: la petja jueva. Itinerari turístic per l'antic Call de Girona.

 • © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés-----------------------------------------------------------Back-Index  Ampliar
  (Ampliar) Cartell de la XII Jornada de la Cultura Jueva