La cuina i la música
Aquests trets són fàcilment reconeixibles en els noms de molts plats sefardites, noms que provenen del castellà (albóndigas, bollos, mazapán...), del turc (yaprak, karni yarik...), i de l'hebreu (hamin, adafina...). L'art culinari és part integral de la cultura sefardita i es reflecteix en molts aspectes de les seves tradicions, destacant les cançons i els refranys que s'han anat acumulat al llarg dels temps. - Al ken amasa todo le pasa. - Bendichas manos ke tal gizaron. la primera que la guisa es la vava de Elena, ya la hace bocadicos y la mete'n una cena, esta comida la llaman: comida de merenjena A mi tio Cherasí, que le agrada beber vino: con el vino, vino, vino, muncho y bien a él le vino. La segunda que la guisa es la mujer del shamás; la cavaca por adientro, y la hinchi d'aromat esta comida la llaman: la comida la dolmá. La trecera que la guisa es mi prima Ester di Chiote: la cavaca por adientro, y la hinchi d'arroz moti, esta comida la llaman: la comida la almondrote. La alburnía es savorida en color y en golor; ven, haremos una cena, mos gozaremos los dos antes que venga el gosano y le quite la sabor. En las mesas de las fiestas siempre brilla el handrajo: ya l'hacemos pastelicos, ellos brillan en los platos asperando a ser servidos con los guevos jaminados. La salata maljasina es pastosa y saborida, mi vecina la prepara con muncho aceite de oliva; estos platos acompañan a los rostros de gallinas. La setena que la guisa es mejor y más janina, la prepara Filistí, la hija de la vecina, ya la mete en el forno de cabeza 'a la cozina, con aceite y con pimienta ya la llama: una meyina. La gallina de la cucina, |
Oud. Cordòfon puntejat amb plectre o pua. Alepo (Síria). Fotografia realitzada per gentilesa del Museu d'Història dels jueus de Girona. Berenjenas rellenas. Imatge de l'exposició Harmonies de Blau i d'Ocre. Ritme vital i festiu sefardita . Burecas, huevos jaminados y rakí. Imatge de l'exposició Harmonies de Blau i d'Ocre. Ritme vital i festiu sefardita . Hojuelas o fijuelas. Imatge de l'exposició Harmonies de Blau i d'Ocre. Ritme vital i festiu sefardita . Dulce de nuez, naranja y especias. Imatge de l'exposició Harmonies de Blau i d'Ocre. Ritme vital i festiu sefardita . |