La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dijous 13 de desembre 2012 s'han posat en funcionament els nous espais del Call, recentment recuperats, amb la presentació del nou llibre editat pel Patronat Call de Girona, una obra intitulada "Els jueus de Girona i la seva organització, segles XII-XV" que l'historiador barceloní Jaume Riera i Sans dedica al funcionament polític i social de la comunitat jueva gironina.

Sílvia Planas, directora del Museu d'Història del Jueus de Girona, durant la presentació del llibre

(Ampliar) - Sílvia Planas, directora del Museu d'Història del Jueus de Girona, durant la presentació del llibre.

L'acte, que ha anat a càrrec del professor de la UdG, Pere Ortí, junt amb l'autor del llibre, Jaume Riera, i ha comptat amb la participació de la regidora Roser Urra, en representació de l'alcalde de la ciutat, ha tingut lloc a les noves sales d'exposicions temporals del Museu d'Història dels Jueus, a la planta baixa del número 8 del carrer de la Força.

La regidora Roser Urra i l'autor del llibre Jaume Sans, durant la presentació

(Ampliar) - La regidora Roser Urra i l'autor del llibre Jaume Sans, durant la presentació.

Les excavacions que s'han realitzat al call durant aquest any permeten afirmar que en aquest indret s'hi havien ubicat espais importants del barri jueu de la ciutat, com l'última sinagoga, venuda el 1492 a causa de l'expulsió dels jueus, o algunes cases de notables de l'aljama, com la del metge jueu Astruc Abraham des Portal. Aquests nous espais, rehabilitats i integrats al Museu d'Història dels Jueus, proporcionen al Call una finestra oberta sobre el Barri Vell, i són un pas més en el treball de projecció del Call de Girona com a element imprescindible en la recuperació i dinamització del patrimoni de la ciutat.

Assumpció Hosta, director del Patronat del Call de Girona, i Albert Riera, gerent de l'ajuntament de Girona, durant la presentació

(Ampliar) - Assumpció Hosta, director del Patronat del Call de Girona, i Albert Riera, gerent de l'ajuntament de Girona, durant la presentació.

Jaume Riera i Sans és historiador. Fins al 2010 va exercir d'arxiver a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Especialista destacat en l'estudi dels jueus catalans medievals, és autor de treballs importants sobre la comunitat jueva de Girona, d'entre els quals destaquen l'article "Els avalots del 1391 a Girona" (1987) i el llibre "Els poders públics i les sinagogues. Segles XIII-XV" (2006), volum número 3 de la col·lecció Girona Judaica del Patronat Call de Girona.

El llibre que s'ha presentat, "Els jueus de Girona i la seva organització, segles XII-XV", és el volum número 6 de l'esmentada col·lecció. Es tracta d'un estudi molt acurat de l'organització de l'aljama jueva gironina, des dels inicis, al segle XIII, fins als temps finals de la seva existència, a les darreries del segle XV. Jaume Riera aporta dades noves i molt rellevants sobre la vida i funcionament de la comunitat jueva de Girona, la segona més important de la Catalunya medieval.

Un moment de la presentació del llibre

(Ampliar) - Un moment de la presentació del llibre.



Jaume Riera i Sans, autor de "Els jueus de Girona i la seva organització, segles XII-XV", durant la presentació del llibre.



El professor de la UdG, Pere Ortí, durant la presentació.



Detall de les instal·lacions inaugurades.



Portada del llibre presentat.

- Museu d'Història dels Jueus de Girona. El Museu. Totes les activitats, exposicions, cursos, presentacions, etc.

- L'itinerari jueu de Girona. Visita virtual per l'entorn urbà que havia habitat la comunitat jueva de Girona.

- El centre Bonastruc ça Porta. Reportatge fotogràfic i article sobre el centre.

[Més imatges]-------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés