La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El 7 d'abril de 2019 el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona va inaugurar una exposició dedicada a la figura del fotògraf Valentí Fargnoli, al Museu d'Història de la Ciutat. Fargnoli és l'autor més important de les comarques gironines de principi del segle XX i una de les figures de la fotografia catalana de l'època. L'exposició s'ha fet coincidir amb l'any Fargnoli, que commemora els 75 anys de la seva mort.
A l'acte inaugural hi va assistir la directora del Museu, Sílvia Planas, el director de l'Arxiu de Girona, Joan Boadas, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas.

La càmera de Valentí Fargnoli, de fusta de caoba, amb ferramentes de llautó i manxa de cuir, que es pot plegar per tal de facilitar-ne el transport

(Ampliar) - La càmera de Valentí Fargnoli, de fusta de caoba, amb ferramentes de llautó i manxa de cuir, que es pot plegar per tal de facilitar-ne el transport. Probablement és un model de fabricació francesa i calia muntar-la sobre un trípode. En el panell anterior s'hi col·loca l'òptica; en el posterior, el vidre esmerilat que fa de visor, amb l'allotjament per al xassis portaplaques una vegada la fotografia ha estat enquadrada.

L'exposició incideix en l'aportació del fotògraf gironí en l'àmbit de la fotografia patrimonial i artística i, alhora, posa en relleu la rellevant contribució de Fargnoli a un projecte de catalogació d'una ambició Intel·lectual sense precedents: el Repertori Iconogràfic d'Espanya.
Sabem que el treball de Fargnoli com a fotògraf s'inicia al voltant de 1910 i que exerceix en diferents especialitats. La major part de la seva obra la va difondre a partir de postals fotogràfiques (9x14 cm) que exposava i venia a l’aparador de diversos comerços, com ara la farmàcia Pérez-Xifra, a Girona; l’hostal de ca l’Orench, a Maçanet de la Selva; a la sastreria de Begur o mitjançant el mateix capellà, al santuari de Rocacorba (Canet d’Adri, Gironès).

La cuina del laboratori

(Ampliar) - La cuina del laboratori. El sistema de producció a principi del segle XX combinava les plaques negatives i els papers de còpia industrials a la gelatina de revelatge amb un sistema de processat produït artesanalment pel mateix fotògraf a partir de receptes en l'ús en què es combinaven alguns dels productes químics que es mostren.

La cuina del laboratori

(Ampliar) - La cuina del laboratori.

Fargnoli sempre va ser un fotògraf ambulant. Potser per vocació, però segur que per obligació. Mai no va estar al seu abast l’esforç econòmic que suposava la creació d’un estudi-galeria fotogràfic, i sembla improbable que la naturalesa del seu caràcter l’hagués permès d’exercir d’ajudant subaltern en algun laboratori.
Afortunadament, la seva professionalitat i el seu ventall de registres li van permetre donar resposta a multitud d’encàrrecs, que van molt més enllà de la fotografia patrimonial i abracen l’àmbit del retrat, individual i col·lectiu, la fotografia publicitària o el reportatge social. Fargnoli no es va estar de participar, i amb èxit, en un gran nombre de concursos fotogràfics, que juntament amb el prestigi, li reportaren uns ingressos econòmics gens negligibles. Les seves fotografies il·lustraren mitja dotzena de publicacions, tres de les quals eren signades per Carles Rahola.

Caixa per a transportar els negatius

(Ampliar) - Caixa per a transportar els negatius.

Capsa de plaques verges Grieshaber Frères & Cia

(Ampliar) - Capsa de plaques verges Grieshaber Frères & Cia.

Inauguració oficial de l'exposició al Museu d'Història

(Ampliar) - Inauguració oficial de l'exposició al Museu d'Història.

Inauguració oficial de l'exposició al Museu d'Història

(Ampliar) - Inauguració oficial de l'exposició al Museu d'Història.

Cuina de Can Poma. Sant Feliu de Pallerols. 1918

(Ampliar) - Cuina de Can Poma. Sant Feliu de Pallerols. 1918. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Arquetes del segle XI de la Catedral de Girona. 1919

(Ampliar) - Arquetes del segle XI de la Catedral de Girona. 1919. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Safareig públic. Torroella de Montgrí. 1919

(Ampliar) - Safareig públic. Torroella de Montgrí. 1919. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Joies religioses de la capella de la Torre Albertí. Llagostera. 1918

(Ampliar) - Joies religioses de la capella de la Torre Albertí. Llagostera. 1918. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Àliga daurada de Corpus. Girona. 1919

(Ampliar) - Àliga daurada de Corpus. Girona. 1919.

Gegants, cavallins i la mulassa. Sant Feliu de Pallerols. 1910-1940

(Ampliar) - Gegants, cavallins i la mulassa. Sant Feliu de Pallerols. 1910-1940.

Retrat de grup de l'equip de la Unió Deportiva Girona al Camp de futbol de Vista Alegre de Girona. S'identifiquen, drets, d'esquerra a dreta: Gibert (amb gorra), Bosch, Carreras, Fàbregas, Alvarez, Viñas, Poch i Pons. Asseguts Feliu. 1925

(Ampliar) - Retrat de grup de l'equip de la Unió Deportiva Girona al Camp de futbol de Vista Alegre de Girona. S'identifiquen, drets, d'esquerra a dreta: Gibert (amb gorra), Bosch, Carreras, Fàbregas, Alvarez, Viñas, Poch i Pons. Asseguts Feliu. 1925.

Escultura d'Adolf Mas, bronze, obra d'Ismael Smith

(Ampliar) - Escultura d'Adolf Mas, bronze, obra d'Ismael Smith.

Retrat d'Antoni Varés al claustre de la Catedral de Girona. 19 d'abril de 1925

(Ampliar) - Retrat d'Antoni Varés al claustre de la Catedral de Girona. 19 d'abril de 1925. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Retrat d'un grup d'Exploradors davant l'església de Sant Celoni durant una excursió al Montseny. 1926

(Ampliar) - Retrat d'un grup d'Exploradors davant l'església de Sant Celoni durant una excursió al Montseny. 1926. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Retrat d'un grup de persones als peus del santuari de Rocacorba. 1916

(Ampliar) - Retrat d'un grup de persones als peus del santuari de Rocacorba. 1916. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Sílvia Planas, directora del Museu d'Història, durant la inauguració de l'exposició

(Ampliar) - Sílvia Planas, directora del Museu d'Història, durant la inauguració de l'exposició.

El director de l'Arxiu de Girona, Joan Boadas, durant la inauguració de l'exposició

(Ampliar) - El director de l'Arxiu de Girona, Joan Boadas, durant la inauguració de l'exposició.

Carles Ribas, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, durant la inauguració de l'exposició

(Ampliar) - Carles Ribas, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, durant la inauguració de l'exposició.

Interior de l'església del monestir de Sant Pere de Rodes en ru&iunl;nes. 1911-1944

(Ampliar) - Interior de l'església del monestir de Sant Pere de Rodes en ru&iunl;nes. 1911-1944. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Església parroquial de Santa Maria de Porqueres. Vista de l'altar major a l'interior de l'església. 1932-1936

(Ampliar) - Església parroquial de Santa Maria de Porqueres. Vista de l'altar major a l'interior de l'església. 1932-1936. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Arqueta de Sant Martirià dipositada en el Monestir de Sant Esteve de Banyoles. 1932-1936

(Ampliar) - Arqueta de Sant Martirià dipositada en el Monestir de Sant Esteve de Banyoles. 1932-1936. Valentí Fargnoli. CRDI - Ajuntament de Girona.

Relació de despeses presentades per Valentí Fargnoli, des de l'11 de març de 1918 al 31 de juliol de 1919

(Ampliar) - Relació de despeses presentades per Valentí Fargnoli, des de l'11 de març de 1918 al 31 de juliol de 1919. Institut Ametller d'Art Hispànic. Arxiu Mas.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés