La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El divendres 15 de març de 2019 es va inaugurar a l'Escola Municipal d'Art La Mercè l'exposició "La mirada crítica", amb dibuixos de Joan Antoni Poch, Jap, Jordi Juncosa, by Junkye, Paco Santero i Jordi Magrià, Bicman.
A la inauguració hi va assistir, en representació de l'Ajuntament, el regidor de cultura Carles Ribas,, la delegada de Cultura Carme Renedo, la organitzadora de l'exposició Dolors Vilamitjana, i el professor de l'escola i coordinador de la mostra, Manel Bayo, i va comptar amb parlaments dels quatre dibuixants.

Dibuix de Joan Antoni Poch, JAP

(Ampliar) - Dibuix de Joan Antoni Poch, JAP.

L'exposició "La mirada crítica" recull el treball de quatre ninotaires catalans amb un fort component de crítica social i amb l'actualitat més recent com a tema. Sobretot hi trobem vinyetes dedicades al procés i al judici als presos independentistes, però també a la tragèdia migratòria, les desigualtats socials i de gènere, la MAT i molts altres temes d'actualitat.
En aquest sentit, Joan Antoni Poch, conegut amb el pseudònim de JAP, és paradigmàtic. El seu ingent treball en les diferents etapes del diari El Punt, amb una vinyeta diària durant un munt d'anys, li va permetre treballar sobre tots els temes que hom pugui imaginar.
Els dibuixos i caricatures, moltes d'elles publicades a Diario16, de Jordi Juncosa, caricatures de denúncia i profundament compromesos, estan imbuits d'un cert classicisme, amb clares reminiscències a L'Esquella de la Torratxa (1879), el Patufet (1904) o encara més El be negre (1931).

Dibuix de Jordi Magrià, Bicman

(Ampliar) - Dibuix de Jordi Magrià, Bicman.

A diferència de Poch i Juncosa, els trets distintius de Paco Santero són l'elegància formal i l'economia de mitjans. D'alguna manera, el seu humor gràfic aporta una mirada molt més contemporània que l'apropa a la poesia visual.
Darrera el pseudònim de "Bicman" trobem el treball del dissenyador i il·lustrador Jordi Magrià. El seu virtuós treball es fonamenta en una acurada tècnica. Els retrats de personatges emblemàtics de l'actualitat estan realitzats amb bolígraf i sorprenen pel seu realisme. Destaquen els retrats dels presos polítics i dels exiliats, a més d'algunes escenes de l'1 d'octubre.
Aquesta selecció de quatre il·lustradors contemporanis ens permet constatar el bon moment de ninotaires catalans i gaudir dels seus dibuixos, alhora que ens fa reflexionar sobre situacions i temes d'actualitat.
(Text basat en el full de sala de l'exposició, de Manel Bayo).


 • Exposició "El procés a punta de bic". Reportatge fotogràfic de l'exposició de dibuixos de Jordi Magrià a la Fundació Fita, l'octubre de 2018.

 • Exposició de dibuixos de Jordi Juncosa. Reportatge fotogràfic de l'exposició dels treball de Jordi Juncosa als locals de l'Associació de Veïns de l'Eixample, l'octubre de 2018.


 • Dibuix de Jordi Juncosa, by Junkye, de la sèrie 'Setze Jutges'

  (Ampliar) - Dibuix de Jordi Juncosa, by Junkye, de la sèrie 'Setze Jutges'.

  Dibuix de Paco Santero

  (Ampliar) - Dibuix de Paco Santero.

  Dibuix de Paco Santero

  (Ampliar) - Dibuix de Paco Santero.


  [Més imatges]-------------Back-Index-Next

  CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

  © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés