La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Museu d'Història dels Jueus
Del 29 de setembre al 31 de desembre 2012

Gènesi de l'exposició

L'any 2001 Josep Maria Cabané va llegir Si això és un home de Primo Levi, llibre testimonial sobre la seva experiència com a supervivent jueu del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau.

Aquella lectura el va marcar i va portar J. M. Cabané a un profund replantejament artístic que va tenir conseqüències estètiques, ètiques i polítiques en la seva obra. Va iniciar una recerca artística sobre la memòria històrica amb una documentació exhaustiva sobre els fets que es van esdevenir i les víctimes de la barbàrie nazi i feixista, sobretot els jueus europeus i els republicans catalans.

Ampliar

(Ampliar) - Exposició L'Esborrament. Museu d'Història dels Jueus.

En aquest projecte artístic de deu anys de durada, J. M. Cabané ha desenvolupat la seva estratègia pictòrica al voltant del signe cartogràfic i lingüístic, treballant tant a partir de plànols i mapes dels llocs de memòria (camps i guetos) com escrivint el nom de les víctimes als quadres.

Emprant la violència com a tècnica artística, esborrant i ratllant aquests signes o esquerdant a cops la superfície de la tela, aquesta destrucció de les imatges ha esdevingut la metàfora visual d'una destrucció històrica que ha marcat Europa i que encara avui ens segueix interpel·lant.

Després de mostrar el seu projecte al Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera i a l'Arts Santa Mònica de Barcelona, es presenta ara L'esborrament, exposició on es mostren les sèries de plànols sobre els guetos jueus ("Theresienstadt" i el políptic "Guetos I") i els camps de concentració ("Lager") i també "Els noms", sèrie de pintures feta amb l'escriptura dels noms dels catalans morts als camps nazis

Ampliar

(Ampliar) - Políptic "Guetos I". Exposició L'Esborrament.

Biografia de Josep Maria Cabané

Josep Maria Cabané (Barcelona, 1963) va estudiar art a les Escoles Eina i Massana de Barcelona. Ha realitzat nombroses exposicions individuals, d'entre les quals destaquen New paintings from Barcelona (Cindric Meyer Gallery de Boca Ratón, Estats Units, 1998); Els Somnis (Àmbit Galeria d'Art, Barcelona, 2000), La humanidad (Fondazione L'Olmocolmo, Brecia, Itàlia, 2003).

D'entre les nombroses exposicions col·lectives destaquen Eina, homenatge a Miró (Galeria Carles Taché, Barcelona, 1993), Árboles para la paz (Palau Güell, Barcelona, 1997), El patenaire-síntoma (Galeria Maegth, Barcelona, 1998), 30 Eines (Centre d'Art Santa Mònica, Barcelona, 1998), Colección Testimonio 1999-2000 (Casa de la Provincia, Sevilla, 2000-2001), Vostestaquí (Cicle Barcelona Art Report, Experiències, Palau de la Virreina, Barcelona, 2001).

L'any 2001 inicia el projecte Memòria i ceguesa. Aquest projecte el desenvoluparà de manera parcial a la instal·lació Anamnesi (Espai La Interior Bodega, Barcelona, 2006), a l'exposició individual Ebensee i altres quadres (Sala H. Associació per les Arts contemporànies de Vic, 2006). També participa en el cicle Becket 101 amb la instal·lació Anamnesi a Can Xalant (Mataró 2007).

El 2008 va ser convidat pel Memorial Democràtic i realitza una exposició individual a la Sala Clavé del Palau de la Generalitat en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. El 2008 exposa Memòria i ceguesa a l'Alliance Française de Sabadell.

La seva obra es troba representada en diverses col·leccions com Fundació Eina (Barcelona), Fundació Fran Daurel (Barcelona), Fundació Vila Casas (Can Ramis, Barcelona) i Col·lecció Testimoni de "La Caixa" (Barcelona).

Ampliar

Ampliar - Exposició L'Esborrament. Museu d'Història dels Jueus.
Museu d'Història dels Jueus de Girona
Horaris, programacions, totes les activitats


[Més imatges]-------Back-Index-Next

Gueto de Theresienstadt I. 2011-12.
Tècnica mixta sobre lli.

Els noms. (Sèrie) 2007-2010.

Els noms. (Sèrie) 2007-2010.

Els noms. (Sèrie) 2007-2010.

Els noms. (Sèrie) 2007-2010.
Tècniques mixtes sobre fusta i lli.

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés