La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

Les mem˛ries: la Mem˛ria.

Alg˙ recorda la Rifa de la Teia? Els bars Rio, Chino, Mßlaga, Capri, Taurino o el Vasco Andaluz? I l'olor a petroli que feia el carrer de la Barca a l'hivern? Recordeu quan en aquest mateix carrer es feia la matanša del porc?. I la casa groga de davant de l'esglÚsia o el quiosc de la plaša? I l'equip de futbol de la Penya Sporting Pageo? O la botiga de "20 duros", els estudis de fotografia, les fleques, les primeres botigues de souvenirs, de telefonia m˛bil i els primers restaurants "chics". I les botigues que hi sˇn des de fa mÚs de 80 anys? Els gegants i el capgrossos, les bandes de punks i rockers, la nit al Pou Rodˇ, els habitatges i la seva decoraciˇ, les nits de Sant Joan i Cap d'Any, les revetlles. I la famosa revinguda del riu que tot ho va inundar?

Ampliar

(Ampliar) TrÓnsit al carrer de la Barca i plaša Sant Feliu, al barri Vell. A l'esquerra el bar Comidas la Balear. 1960-1970. Fotografia NarcÝs Sans. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

Les grandeses quotidianes, una conversa, una trobada a la cantonada, la visita d'un vell amic, o l'amor reivindicat, la fraternitat i la proximitat... QŘestions humanes pr˛pies de tots, que tenen en les parets del barri de Sant Feliu i en la mam˛ria dels seus protagonistes, la prova mÓxima de la seva existŔncia i per tant de la seva veritat.

Ampliar

(Ampliar) La plaša de Sant Feliu i el carrer Jaume Pons MartÝ. SebastiÓ MartÝ, 1974. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

Mem˛ries emergents a Sant FŔlix.

Mem˛ries emergents a Sant FŔlix Ús un procÚs colĚlaboratiu entre ve´ns i ex-ve´ns, per tal de recuperar la mem˛ria de la vida quotidiana al barri. El barri actual Ús molt diferent de com era abans, i una bona part dels seus ve´ns, dels seus comeršos i dels seus edificis ja no hi sˇn. Tot i aixÝ queda la mem˛ria, i amb ella tota la realitat d'un barri popular i populˇs ple de vida al carrer. I mentre hi hagi mem˛ria hi haurÓ vida.

S'ha iniciat un treball amb els antics i actuals ve´ns per rememorar plegats com era el barri i com Ús ara. El grup que ha iniciat la tasca s'ha anat trobant a les botigues, les cases, els carrers... I la intenciˇ Ús engrandir aquestes converses arrel de l'exposiciˇ que es presenta amb tots els que hi vulguin participar.

Ampliar

(Ampliar) El carrer Calderers i la pujada Sant Feliu. Al fons, l'esglÚsia de Sant Feliu, 1960-1975. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

L'exposiciˇ.

En el marc de la Festa Major de Sant Feliu es realitza una exposiciˇ a La Carbonera entre els dies 26 de juliol i 4 d'agost 2011, exposiciˇ que tÚ als ve´ns com a dobles protagonistes: d'una banda, el material exposat d'inici sˇn fotografies, imatges i textos que s'han recollit fins al moment; i per l'altre, l'espai esta obert a que mÚs ve´ns puguin aportar nous materials per ser incorporats a temps real. No Ús una exposiciˇ estÓtica: tots els assistents poden afegir-hi comentaris, mem˛ries i reflexions a les imatges, de forma que els mateixos participants sˇn els que decideixen quines parts sˇn rellevants, quines s'han de completar i en definitiva, construir junts materials que serveixin per reflectir, invocar i transmetre a d'altres persones la mem˛ria viva del barri.

Ampliar

(Ampliar) Inundacions a la pujada de Sant Feliu i carrer Calderers, 12 d'octubre de 1962. Fons Josep Buil i Mayral. Ajuntament de Girona SGDAP

Com participar-hi.

El procÚs ja estÓ engegat i compta amb la colĚlaboraciˇ de tothom per fer-lo realment viu. Es poden aportar records, comentaris, suggeriments, idees, contactes, al correu memoriesdesantfelix@posterous.com i apareixerÓ publicat al bloc memoriesdesantfelix.posterous.com.

Amb aquest material de les aportacions s'ha construit part de l'exposiciˇ i a la web memoriesemergentsasantfelix.wordpress.com es van pujant els resultats, que poden ser completats i comentats que aquells que tinguin alguna cosa a rememorar, justificar o assenyalar. AixÝ, el barri de Sant Feliu estarÓ estretament lligat al seu patrimoni humÓ i sensitiu, donant-li vida, existŔncia i presŔncia.

(Text adaptat de la publicaciˇ "Festa Sant Feliu 2011")

Ampliar

(Ampliar) TrÓnsit de cotxes al carrer Calderers. NarcÝs Sans Prats, 1965-1970. Fons Ajuntament de Girona SGDAP- El sector del Pou Rodˇ, abans de la reforma. Article i reportatge fotogrÓfic de la zona abans de la remodelaciˇ urbanÝstica comenšada l'any 1983.

- L'esglÚsia de Sant Feliu . Index d'articles i reportatges sobre l'esglÚsia de Sant Feliu.

- La plaša de Sant Feliu . Reportatge fotogrÓfic sobre la plaša i article sobre la necr˛polis romana excavada l'any 1986.

- La pujada de Sant Feliu . Reportatge fotogrÓfic i article sobre el carrer. Inclou imatges antigues de l'indret.Ampliar

(Ampliar) Zona de la plaša de Sant Feliu sense urbanitzar que posteriorment donarÓ lloc al carrer Jaume Pons MartÝ. SebastiÓ MartÝ, 1972. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

Ampliar

(Ampliar) Vista de la plaša de Sant Feliu amb el riu Onyar en primer terme. Al centre, l'esglÚsia de Sant Feliu, 1974. Fons Ajuntament de Girona SGDAP

Plazuela de S. FÚlix y Calle de la Barca. Postal 1900-1920. ColĚlecciˇ Ajuntament de Girona SGDAP.

El Galligßns. El riu Galligants al seu pas pel barri de Sant Pere, travessat en primer terme per un aqŘeducte, seguit del pont del carrer de la Barca i el pont del carrer del Llop. Al fons, Torre Gironella. Postal 1896-1910. ColĚlecciˇ Ajuntament de Girona SGDAP.

El carrer de la Barca, 1975. Ajuntament de Girona SGDAP.

El carrer de les Mosques. SebastiÓ MartÝ, 1974. Ajuntament de Girona SGDAP.

El carrer del Pou Rodˇ. 1974. Ajuntament de Girona SGDAP.

L'encreuament del carrer del Portal de la Barca amb el carrer del Pou Rodˇ. 1974. Ajuntament de Girona SGDAP.

El carrer Pou Rodˇ vist des del carrer Bellaire. 1974-1975. Ajuntament de Girona SGDAP.

Edifici de la plaša de Sant Feliu, al peu de les escales de l'esglÚsia hom˛nima, que posteriorment seria enderrocat. SebastiÓ MartÝ, 1977. Ajuntament de Girona SGDAP.

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés