La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dilluns 29 de gener 2018 es varen instal·lar 16 llambordes Stolpersteine, segons el projecte creat per l'artista alemanys Gunter Demnig, al Jardí de la Infància per recordar els gironins que van ser deportats als camps de concentració nazis. D'aquesta manera, la ciutat s'uneix a un gran museu a l'aire lliure europeu que compta amb 60.000 llambordes idèntiques instal·lades en 23 països.
La majoria dels deportats gironins eren republicans que després de la Guerra Civil van haver d'exiliar-se, primer a França, molts d'ells al camp d'Argelers, i que llavors van ser deportats als camps nazis.

Les setze roses grogues que varen ser ofrenades al record dels deportats
(Ampliar) - Les setze roses grogues que varen ser ofrenades al record dels deportats.

L’acte de col·locació de les peces el va presidir l’alcaldessa, Marta Madrenas, i el vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso. També hi va participar la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat de Catalunya, Carme García Suárez, i la directora del Museu d’Història de Girona i del Museu d’Història dels Jueus, Sílvia Planas, a més de diversos regidors i familiars dels gironins deportats.
L’acte va començar amb la col·locació de les llambordes per Gunter Demnig (Berlín, 1947). Amb aquestes peces es recorda Josep Bartra Canet, Modesto Canet, Àngel Codina Martínez, Jose Dolovardes, Artur Gallego Sànchez, Joan Gasau Pou, Fidel Malla Franch, Francesc Massa, Josep Ribas Llinàs, Lluís Roca Sureda, Rafel Laborda Salazar, Gaietà Sànchez Tocalon, Jaume Soler Juanals, Gregori Verdaguer Dorca, Joan Vila Bataller i Eliseu Vidal Culubret. Al final de l’acte, els assistents han dipositat setze roses grogues damunt les plaques de memòria en senyal de respecte i record per als gironins deportats.

Dades dels deportats gironins que consten a les llambordes
(Ampliar) - Dades dels deportats gironins que consten a les llambordes.

La instal·lació de les Stolpersteine està promoguda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i en els darrers anys s’ha anat fent en diversos municipis catalans on s’ha tingut coneixement que hi havien nascut ciutadans que van ser deportats en camps de concentració del nazisme. Girona é el primer municipi de la demarcació on té lloc aquest acte de recuperació de la memòria històrica.

Col·:locació de les llambordes
(Ampliar) - Col·:locació de les llambordes.

Gunter Demnig va crear el projecte i les llambordes commemoratives Stolpersteine, que en alemany significa “pedres de topada”, l’any 1993. L’objectiu de Demnig era recordar les víctimes del nazisme i conscienciar les persones joves de la importància que no es torni a repetir un episodi similar en la història. Es tracta de llambordins quadrats de 10 cm x 10 cm fets de formigó i coberts d’una fulla de llautó on es graven les dades de les persones que van ser empresonades i/o deportades durant el nazisme.
En general, es col·loquen en el paviment de davant dels edificis on van viure o on van treballar les víctimes abans de la deportació o de l’empresonament, però a Girona s’ha decidit de fer-ho de forma conjunta en un únic espai, al costat d’una àrea simbòlica com és el jardí de la Infància, al costat del refugi antiaeri.

Ofrena de roses de record i  homenatge
(Ampliar) - Ofrena de roses de record i homenatge.
Record final de l'acte
(Ampliar) - Record final de l'acte.

Gunter Demnig, creador del projecte de les llambordes stolpersteine
(Ampliar) - Gunter Demnig, creador del projecte de les llambordes stolpersteine.

Carme Garcia i Suárez directora general de Relacions Institucionals, durant el seu parlament
(Ampliar) - Carme Garcia i Suárez directora general de Relacions Institucionals, durant el seu parlament.

Sílvia Planas, directora del Museu d'Història de la ciutat, durant l'acte
(Ampliar) - Sílvia Planas, directora del Museu d'Història de la ciutat, durant l'acte.

Eduard Berloso durant la seva intervenció
(Ampliar) - Eduard Berloso durant la seva intervenció.

Les llambordes stolpersteine
(Ampliar) - Les llambordes stolpersteine.


  • La Guerra Civil a Girona. Article històric dels esdeveniments a la ciutat de Girona durant el període 1936-1939.

  • "Bombes sobre Girona". Article de l'acte en memòria dels bombardejos de Girona durant la Guerra Civil. Museu d'Història de la Ciutat, dimecres 5 de setembre 2012.

  • "El refugi del Jardí de la Infància". Reportatge fotogràfic del refugi antiaeri del Jardí de la Infància.

  • "Els refugis antiaeris". Article sobre els refugis construïts durant la Guerra Civil a Girona.

  • "Carles Rahola i el refugi del Jardí de la Infància". Article sobre el text de Carles Rahola "Refugis i jardins".

  • [Més imatges]-------------Back - Index - Next

    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés