La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

El dijous 28 de febrer 2024 va tenir lloc la celebració dels 60 anys de la llibreria Les Voltes en un Teatre Municipal ple de gom a gom. Obert per l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, varen participar en l'esdeveniment sis Presidents de la Generalitat, tres en persona, els Honorables Jordi Pujol, José Montilla i Quim Torra, i via telemàtica els Honorabbles Artur Mas, Carles Puigdemont i Pere Aragonès, en un acte conduït per Clara Sánchez-Castro, i amb intervencions de l'actor Martí Peraferrer, el llibreter Joan Matamala i el conseller Joaquim Nadal. El músic Arnau Tordera, membre d'"Obeses", hi va posar la banda sonora.
Durant l'acte es va entregar el primer Premi Feliu Matamala a l'entrenador de futbol Pep Guardiola per la seva defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes.

El MHP Quim Torra durant la seva intervenció

(Ampliar) - El MHP Quim Torra durant la seva intervenció.

L'origen de Les Voltes. Les Voltes va tenir 44 socis inicials, entre els quals hi havia figures clau, com la de Joan Bosch i Agustí (1), fill d’Ignasi Bosch i Reitg, l’arquitecte que va construir Sant Narcís, i net d’Ignasi Bosch i Batallé, els tres, arquitectes destacats.
El dia de Sant Jordi del 1959, Joan Bosch i Agustí va organitzar amb uns amics, i amb l’escoltisme al darrere, la primera parada de llibres a la Rambla de la Llibertat de Girona, ja amb llibres en català. I aquest va ser el germen de la llibreria Les Voltes, pensada per vendre només llibres en català. Per fer-ho va comptar amb tres amics, Antoni Domènech Roca (Girona, 1934), Joan Boladeras Roca (Girona, 1943) i Joan Maria Gelada Casellas (Girona 1942-2004). Domènech, pedagog i director de les escoles de Celrà i Eiximenis i, anys després, regidor a Girona; Joan Boladeras, delineant, topògraf i grafista; Joan Maria Gelada, aparellador i que va ser tinent d’alcalde. Els unia l’escoltisme, l’afició pel cinema i la voluntat de fer país. Aquella parada de llibres va ser on va començar tot.

Entrada al Teatre Municipal dels MH Presidents

(Ampliar) - Entrada al Teatre Municipal dels MH Presidents. Fotografia de Josep Burset, gentilesa de l'autor.

Van anar a veure un local a Casa Carles on hi havia les màquines Olivetti de la família Mascort, que van marxar amb un traspàs de 60.000 pessetes, però van necessitar el permís del bisbe Josep Cartañà després d’assegurar-li que no vendrien llibres contra la fe o contra l’Església. Joan Bosch va fer la remodelació i allà ja es van gastar molts diners i els en faltaven per comprar gènere. També venien discos d’Edigsa, ja que Espar Ticó va ser un dels 44 inicials, ceràmica Aiguadé i vidre del Poble Espanyol. No se’n sortien i, quatre o cinc anys després, tot i picar a la porta de Joan B. Cendrós, propietari de Proa i de Floïd, que no va voler invertir, ho van deixar en mans de Feliu Matamala (J. Grau, "Els promotors...").

Primera fila de la platea del Teatre Municipal

(Ampliar) - Primera fila de la platea del Teatre Municipal. D'esquerra a dreta: Joan Matamala de la Fundació Les Voltes; els MHP Quim Torra, José Montilla i Jordi Pujol; Joan Boladeras i Roca i Antoni Domènech i Roca, dos dels fundadors de la llibreria. Fotografia de Josep Burset, gentilesa de l'autor.

Els socis fundadors. Entre els fundadors hi havia Ignasi Bosch Reitg i el seu fill Joan, Emili Blanch Roig i Josep Ros Casadevall, i amb Joan Maria Gelada i Joan Boladeras hi trobem Josep Maria Garcia Comas. A la llista hi havia metges com Joan Baró Seguí i també capellans: mossèn Genís Baltrons i mossèn Joan Busquets Dalmau; advocats com Josep Maria Rossich Ventosa, Joan Condom Gratacós, Joaquim Genover Vila i Santiago Coquard Sala; procuradors com Enric de Quintana Vergés; comerciants com Manuel Batallé Puig, Joan Subirós Brugat i Miquel Sureda Costa, i en aquesta relació també hi podem afegir Cosme Domingo Figueras i Josep Espar Ticó, l’home d’Edigsa, Ona i després l’Avui.
També hi havia industrials, gent que va crear empreses sòlides. Manuel Xifra Boadas, Joan Boadas Formiga, Enric Cat Peracaula, Joaquim Ferrer Jaume o Feliu Matamala Teixidor. Un tècnic elèctric com Lluís Quingles Calvet; el periodista Narcís-Jordi Aragó; el catedràtic i historiador Santiago Sobrequés Vidal; mestres com Josep Maria Casadevall Carreras i Antoni Domènech Roca; professors com Joaquim Estrach Frigolé, i l’incansable Francesc Ferrer i Gironès; un gestor com Joaquim Cànovas Delclòs; l’òptic Ricard Dalmau Ximinis; Damià Escuder Rigau, impressor i corrector, i un jove impressor, Josep Maria Marquès Sureda, en Bep; propietaris com Joan Colomer Capdaigua i Josep Maria Gispert Sauch; l’estudiant Ernest Mascort Díez; el fotògraf Emili Massana Burcet i el llicenciat Carles Batlle de Porcioles, cosí de l’alcalde de Barcelona.
Hi havia tres dones entre els promotors: la mestra Rosa Ruhí Prat, Maria Porcioles Colomer i Esperança Bru Oller, activista cultural i cofundadora de la Biblioteca Popular de la Dona de Girona i de la Casa de Família per a noies estudiants. Sens dubte el món de l’escoltisme explica el perquè d’alguns noms i també el fet que molts d’ells provenien de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, els fejocistes, que en els moments complicats van rebre per tots costats. Eren joves molt ben formats que treballaven sobre dos pilars: l’estimació a l’Església i l’amor a la Pàtria. Com deia el seu himne: “Som cristians i catalans, que és com dir herois dues vegades.” (J. Grau, "Una manera...").

L'actor Martí Peraferrer convidant al públic a fer el 'sis' dels 60 anys de la llibreria

(Ampliar) - L'actor Martí Peraferrer convidant al públic a fer el 'sis' dels 60 anys de la llibreria. Fotografia de Josep Burset, gentilesa de l'autor.


Notes
(1) - Joan Bosch estudiava a Barcelona i, quan venia a Girona, portava les últimes notícies polítiques i religioses d’aquella resistència de Galí i Pujol. Després es van decantar per idees més d’esquerres, sense entrar en cap partit. I de totes aquelles idees neix Les Voltes, a partir del naixement de la llibreria Ona. Joan Bosch Agustí i els seus tres companys van buscar socis representatius de la burgesia gironina. Va aparèixer Francesc Ferrer i Gironès, i també Feliu Matamala. Joan Bosch i Agustí (Girona, 1936), amb catorze anys ja formava part del primer agrupament escolta diocesà de Girona i el 1955 va anar a Barcelona a estudiar arquitectura. Va entrar en contacte amb el moviment Crist-Catalunya i, per tant, amb Raimon Galí i Jordi Pujol, i també Marta Mata, Mossèn Ballarín i Josep Espar Ticó. Al darrere de tot això, els Fets del Palau, Edigsa i la llibreria Ona. També va conèixer la gent de la Gauche Divine, pel seu contacte amb Oriol Bohigas i Miquel Milà. (J. Grau, "Una manera..."). [Tornar al text]


Bibliografia

- "Els promotors de Les Voltes". Jordi Grau. Article publicat al diari El Punt-Avui el 27/02/2024.
- "L’home que hi va posar el coll i calés". Jordi Grau. Article publicat al diari El Punt-Avui el 28/02/2024.
- "Una manera valenta de fer país". Jordi Grau. Article publicat al diari El Punt-Avui el 29/02/2024.
- "Les Voltes, 60 anys". Joaquim Nadal i Farreras. Article publicat al Diari de Girona l'1/3/2024.
- "60 anys de Les Voltes: Mentre hi hagi una persona que parli el català, mai estarà en perill". Josep Coll. Article publicat al Diari de Girona el 28/2/2024.
- "60 anys de Les Voltes: la llibreria catalanista resistent". David Borrat. Article publicat al diari Ara el 02/03/2024.

El MHP Jordi Pujol durant la seva intervenció

(Ampliar) - El MHP Jordi Pujol durant la seva intervenció.

El MHP José Montilla durant la seva intervenció

(Ampliar) - El MHP José Montilla durant la seva intervenció.

Imatge del video de la intervenció del MHP Artur Mas

(Ampliar) - Imatge del video de la intervenció del MHP Artur Mas.

Imatge de la intervenció per videoconferència del MHP Carles Puigdemont

(Ampliar) - Imatge de la intervenció per videoconferència del MHP Carles Puigdemont.

Imatge del video de la intervenció del MHP Pere Aragonès

(Ampliar) - Imatge del video de la intervenció del MHP Pere Aragonès.

Imatge del video de l'entrenador de futbol Pep Guardiola, agraïnt el premi Feliu Matamala

(Ampliar) - Imatge del video de l'entrenador de futbol Pep Guardiola, agraïnt el premi Feliu Matamala.


[Més imatges]-------------Back-Index-Next

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

Creat: 03/03/2024