Inici Els municipis Paisatges naturals Cultura i lleure Gastronomia Edificis històrics i religiosos Recomanacions






© Fèlix Xunclà/Assumpció Parés

Vilablareix

El municipi El municipi de Vilablareix forma part de l'àrea urbana de Girona. Està situat a la mateixa entrada sud de Girona capital, i té una superfície de 606 hectàrees, equivalents a 6,06 quilòmetres quadrats.
Limita al nord-oest amb el de Salt, al nord-est amb el de Girona, a l'oest, amb el de Bescanó i a l'est amb els d'Aiguaviva i de Fornells de la Selva. El municipi es divideix en dues entitats de població, dividides per l'autopista AP-7: la del Perelló, situada a l'oest, i la de Vilablareix, situada a l'est de l'autopista.
L'entitat del Perelló és majoritàriament urbana, residencial i industrial, i és a on radica el nucli urbà del Perelló, capitalitat del municipi. L'entitat de Vilablareix és majoritàriament rústega.
El municipi és eminentment pla, amb una elevació mitjana de 118 metres sobre el nivell del mar. El punt més elevat és el puig de Sant Roc, amb una elevació de 194 metres sobre el nivell del mar. Dins el terme municipal hi transcorren tres rius: el Güell, el Marroc i el Reramús; hi ha un transvasament d'aigua construït artificialment entre el riu Güell i el riu Marroc

Situació del municipi de Vilablareix dins la comarca del Gironès


[Mapa de situació]

Zoom Zoom Zoom
(Clicar damunt les imatges per ampliar-les)
  • L'església parroquial de Sant Menna
  • L'ermita de Sant Roc de Vilablareix

  • Història El barri de l'Església de Vilablareix, cap històric del terme, és situat al nord-oest del terme, a 118 metres d'altitud. Centra el barri l'església parroquial de Sant Menna, que és documentada el 882 ("Sancti Menne, basilica in Villa Ablares"), quan el bisbe de Girona Teuter va fer donació de diversos delmes situats en aquesta parròquia a la seu gironina.
    Apareix esmentada un altre cop el 1019 en la dotació de la canònica gironina. L'edifici actual, amb un campanar acabat en piràmide, va ser reconstruït en època moderna.
    Al segle XIV n'adquiriren la senyoria els Santcliment, i posteriorment va ser lloc reial. Al puig de Sant Roc hi ha l'ermita, restaurada el 2002, que era citada antigament amb una altra advocació que no la de Sant Roc de les Núvies, com era coneguda a la primeria del segle XX. El 882 és documentada com a "basilicam Sancti Christophori de Nobinolas" en la donació de diverses esglésies que va fer el bisbe Teuter de Girona a la seu gironina.
    L'origen de la població, o de l'ocupació de l'indret, s'ha de relacionar, d'acord amb les troballes arqueològiques, amb l'existència d'una antiga vil·la romana. Així, s'hi han trobat diverses àmfores de l'època romana tardana, restes d'un forn, ceràmica diversa i fragments d'un abriüll de ferro.
    La resta més remarcable és, però, el monument funerari romà, situat enmig dels camps, a uns 150 metres del cementiri actual, conegut popularment com la Torre dels Moros o Torratxa. Ès una torre de planta rectangular formada per dos pisos i un terrat, l'alçada total de la qual és de 8,62 m, i estava envoltada per una necròpoli també d'època romana.
    Els dos cossos de la torre són separats per una triple filera de rajols i eren coberts amb una volta de canó, la del pis superior en sentit perpendicular a la volta del pis inferior. El monument pot datar-se a la primera meitat del segle III, i devia ser la tomba d'un personatge important, potser del propietari de la vil·la romana.
    Es localitza a uns 250 metres de l'església parroquial de Sant Menna, al mig de terres de conreu i a prop del mas Can Jordà (41º 57.321' N / 02º 46.416' E).
    A la torre s'hi ha recollit material tegulae i imbrices, i a la necròpolis una urna cinerària, fragments de tegulae, un soliferrum i abundant terrissa romana, entre la qual destaca una àmfora tardo-romana. Va ser descobert a l'any 1874 per J. Botet i Sisó.


    L'escut oficial de Vilablareix

    Zoom

    "Torre d' un sepulcre romà a Vilablareix". Fotografia de Josep Salvany i Blanch, 1924. Font: Biblioteca de Catalunya.

    Zoom

    "Torre d' un sepulcre romà a Vilablareix". Fotografia de Josep Salvany i Blanch, 1924. Font: Biblioteca de Catalunya.
    Zoom Zoom Zoom
    (Clicar damunt les imatges per ampliar-les)

    Back - Back