Inici Selecció de productes gastronòmics Restaurants recomanats Esdeveniments gastronòmics Receptes Dotze mesos, dotze menús Pedres de Girona
Index selecció de productes gastronòmics

Sota aquest nom s'agrupen diverses espècies (els científics n'han comptat gairebé 68.000), algunes espècies marines dels quals tenen moltes aplicacions gastronòmiques. Les costes gironines són riques en aquestes espècies, i alguna, com la gamba de Palamós, ben reconeguda en el món culinari. Algunes espècies són apreciades per la seva "carn", i són consumides amb un mínim de cocció respectant els sabors i les textures originals, mentre que d'altres són utilitzades pels sabors que confereixen als plats amb els que es cuinen; crancs, galeres i algunes altres espeé compleixen aquesta modalitat.

Llagosta de mar (Palinuridae)

(Ampliar) - Llagosta de mar (Palinuridae)

Si s'hagués d'anomenar una reina dins aquest entorn zoològic, aquesta seria, sens dubtes, la llagosta, excepcional i malauradament escassa. El mestre Jaume Fàbrega, al seu article "Llagosta a la catalana, una llagosta que canta i encanta" ens transmet una recepta que s’inspira en les formes tradicionals de fer el peix en suc, pròpies de la cuina de l’Alt Empordà i, concretament, de Cadaqués, i de Tossa de Mar, a la Selva.
Un plat similar, al Rosselló, s’anomena Llagosta a la catalana, Llagostada, Civet de llagosta, Llagosta de Cotlliure, Llagosta que canta, etc. És similar a la famosa Llagosta a l’americana, o a l'armoricana, però que, per l’ ús del sofregit, és més aviat a la catalana. Amb aquest darrer nom és com es coneix a Itàlia, a Sardenya i a l'Alguer (Aragosta alla catalana, tot i que a l’Alguer sol ser bullida i servida en amanida). La primera recepta europea de llagosta que coneixem apareix al Llibre de Sent Soví, del segle XIV, on es fa al forn, una recepta que encara es fa avui a Cadaqués, i que a Salvador Dalí li encantava.

Esclop o llagosta lluïsa (Scyllarus arctus)

(Ampliar) - Esclop o llagosta lluïsa (Scyllarus arctus)

L’expressió peix amb suc, esmenta el mestre Jaume Fàbrega, és emprada sovint pels pescadors; suc té el sentit de "salsa". El baró de Maldà, fi gurmet del segle XVIII, al seu Calaix de Sastre, ja en parla, i els frares cuiners del segle XVIII, als seus receptaris, empren la mateixa expressió, també aplicada als crustacis.
Ferran Agulló, al Llibre de la Cuina catalana, el 1928, ja ens explica la Llagosta a la catalana, on hi posa una picada amb xocolata. També diu que s’hi poden afegir uns cargols, una fórmula acreditada.
Els pescadors també les fan senceres a la brasa, la millor fórmula, segons Josep Pla, o bé es parteixen pel mig, es fan al forn i se serveixen amb una vinagreta, tal com es fa a Cadaqués. L'escriptor de Palafrugell diu de les llagostes són animals eròtics, estan dominats pel fabulós erotisme de la vida en el mar. Quan una llagosta femella ha entrat pel forat d’una nansa, és gairebé segur de trobar-hi un nombre indeterminat de mascles, que hi penetren -a l’època del zel- sense fer gaires compliments, encegats. Els millors jornals dels pescadors per obra de l’erotisme en el mar. (...) El que se sol anomenar llagosta a la catalana és un plat modest però excel·lent, i que no sembla pas augmentar la pressió arterial ("El que hem menjat", 1972).

Galera (Squilla mantis)

(Ampliar) - Galera (Squilla mantis)

El gran cuiner català Ignasi Domènech, el més important arreu de la Península durant el seu temps, que havia estat deixeble d'Escoffier, a La Teca (1924), hi inclou tant la Llagosta a la catalana com la Llagosta a l'americana, amb mantega i caiena, així com la Llagosta saltejada a l'estil pescador, la Llagosta a la brasa i a la graella.
Aquest plat a base de llagosta, és comparable a les millors receptes del món. Les millors llagostes són les del Cap de Creus, o bé les de Menorca, amb les quals es fa la Caldereta. Salvador Dalí, que utilitza la llagosta com a motiu iconogràfic molt sovint, era també afeccionat a aquest marisc, que sovint podia aconseguir a Port Lligat a través dels seu amics pescadors, o bé l’anava a menjar, amb els seus amics, o se la feia preparar per la seva cuinera. Diu en un document que “Aquella nit la cuinera va preparar l’especialitat del Diví: llagosta amb salsa de xocolata, i jo vaig contemplar en Faust Pujols, fill del filòsof Francesc Pujols, com feia veure que li agradava –la predicció del teu pare que els catalans poden anar a qualsevol lloc i sempre tindran èxit es compleix amb en Dalí– li va dir en Dalí, mirant el plat del centre de la taula.- Serveix el nostre convidat, sisplau... va afegir". En realitat el que deia Pujols era que els catalans ho tindríem tot pagat.
Era una de les receptes que preparava la seva cuinera, però no pas per a Dalí i Gala, sinó per quan tenien convidats. "Ja n’han menjat, feia ella, si es repetia la visita, però Dalí insistia a servir sempre aquest plat favorit. De fet, quan als anys 20 es va instal·lar a Cadaqués amb la Gala, la Lídia de Cadaqués, la "Ben Plantada" d’Eugeni d’Ors, que va inspirar i trasbalsar el grup surrealista, ja els preparava "llagostes a tot drap".
Pau Faner ha escrit: "No us vull enganyar. Jo molt sovint dic la veritat. El plat que m’agrada més al món és la llagosta. M’agrada en caldereta, com la fan a Menorca, i m’agrada al forn amb all i julivert i amb salsa maonesa, i m’agrada bullida i amb maonesa, i m’agrada a la planxa, amb un raig d’oli". (Pròleg de "La cuina de Menorca" de Jaume Fàbrega, 1995).

Llamàntol (Homarus gammarus)

(Ampliar) - Llamàntol (Homarus gammarus)

La “Aragosta alla la catalana” a Itàlia és una recepta força coneguda, que sol aparèixer a les cartes dels restaurants. En la pel·lícula "Manuale d’amore", del director Carlo Veronesi, amb Carlo Verdone i Monica Bellucci, en una escena en un restaurant un client demana una "Spigola bollita" (llobarro bullit, plat italià poc estimulant) i l’altre una "Aragosta alla catalana". No hi ha color, és clar!

La recepta

Ingredients
1 llagosta d’uns 2 kg, o 4 llagostes més petites, 1 ceba, 2/3 tomàquets, 2/3 grans d’all, 1 copa de brandy, 1 grapat generós d’ametlles, 1 pols de farina, 50 g. de xocolata amargant o negra, sal, pebre, 1 bitxo (vitet, pebrina, cirereta), oli d’ oliva.

Elaboració
Tallar la llagosta en viu a rodanxes, sobre una plata, a fi de guardar el suc o “sang” que deixa anar i les parts cremoses del cap. Amaniu-les amb sal i pebre, i fregiu-les amb oli. Retireu les rodanxes i en el mateix oli hi feu un sofregit amb ceba, alls i tomàquet deixant-lo concentrar bé. Després el passeu pel colador, posant-lo en una cassola, que col·loqueu al foc. Hi tireu la llagosta, ho mulleu amb una copa de brandy o conyac i ho flamegeu (una pràctica sobretot dels restaurants). Hi tireu aigua o fumet, hi feu donar uns bulls i hi afegiu el bitxo i una gran picada d’ametlles i farina, amb el suc o sang de la llagosta que heu guardat, i la xocolata. Deixeu-ho coure bé, uns 15 minuts, més o menys, tasteu-ho de sal i pebre i ja ho podeu servir.

Gamba de Palamós (Aristeus antennatus)

(Ampliar) - Gamba de Palamós (Aristeus antennatus)

Notes i comentaris
El brou o fumet el podeu fer amb escórpores, cap roig, etc. i tota mena de peix blanc i de roca, incloent-hi el cap (rap, etc.). Dóna un gust més concentrat al guisat. Al sofregit hi podeu afegir, a l’estil de Cadaqués i Tossa de Mar, una mica de pebrot. En comptes de farina, a la picada hi podeu afegir galetes (melindros, secalls, ametllats), pa fregit, ametlles, all, julivert, safrà, canyella... i, sobretot, xocolata negra. Entre el bitxo i la xocolata negra, i el que explica Josep Pla, certament, tenim un plat que és elsummum de l´erotisme.
A discreció s’ hi pot afegir alguna herba, com llorer o farigola.
El suc del plat, força abundant, és exquisit, i no és qüestió que el llenceu: coleu-lo, aixafant-lo bé en el colador per aprofitar tota la substància, i el podeu fer servir per fer un arròs o unes patates.
El flamejat o aflamat, si bé no és un procediment tradicional, s’utilitza en la restauració i en algunes cases. Consisteix a encendre l’alcohol, millor si s’ escalfa prèviament, afegit a la cassola, a foc ben alt, a fi d’evaporar ràpidament l’alcohol i fer que en quedi el sabor. Es fa amb aiguardents, com conyac o brandy, rom, aiguardent de brisa, aiguardent de poma, whisky, etc., si bé a Catalunya el més normal és fer servir brandy o conyac.
La mateixa recepta la podeu fer amb llobregant i, fins i tot, amb gambes o escamarlans, adaptant els temps de cocció.
També n’hi una versié amb patates, a l’estil del suquet, que també se sol fer amb llamàntol.
Igualment es fa un arròs amb llagosta i és l'ingredient del plat de mar i muntanya més clàssic i famós, el Pollastre amb llagosta. O bé forma part de l’Òpera (variant de la Sarsuela), que tant agradava també a Dalí.

(Article del mestre Jaume Fàbrega)

On comprar crustacis Mercat del Lleó de Girona, Peixos Serra, parades 76, 77 i 90. Segons l'època de l'any.
Web: www.mercatlleo.cat

Llamàntol (Homarus gammarus)

(Ampliar) - Llamàntol (Homarus gammarus)

Galera (Squilla mantis)

(Ampliar) - Galera (Squilla mantis)

Cabra de mar o cranca (Maja squinado)

(Ampliar) - Cabra de mar o cranca (Maja squinado)

Bou de mar (Cancer pagurus)

(Ampliar) - Bou de mar (Cancer pagurus)

Escamarlaà (Nephrops norvegicus)

(Ampliar) - Escamarlaà (Nephrops norvegicus)

Gamba de Palamós (Aristeus antennatus)

(Ampliar) - Gamba de Palamós (Aristeus antennatus)

Cranc de platja (Macropipus tuberculatus)

(Ampliar) - Cranc de platja (Macropipus tuberculatus)

Llagostí (Melicertus kerathurus)

(Ampliar) - Llagostí (Melicertus kerathurus)

Back-Index

CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés