Recull de Premsa


Jordi Roca omple en temps rècord les inscripcions per l´Aula Gastronòmica

El cuiner de postres del Celler de Can Roca va participar en una sessió de l'activitat "compro i cuino".

El cuiner Jordi Roca del Celler de Can Roca va participar aquest cap de setmana en una de les sessions de "Compro i cuino" de l'Aula Gastronòmica. L'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó una de les habituals sessions de "Compro i cuino" però aquest cop amb un cuiner de molt de renom: Jordi Roca del Celler de Can Roca, recentment escollit segon millor restaurant del món, segons el jurat dels premis Sant Pellegrino World's 50 Best Restaurants.

El cuiner, en plena demostració de la preparació d'unes de les seves postres. Diari de Girona

El cuiner Jordi Roca del Celler de Can Roca va participar aquest cap de setmana en una de les sessions de "Compro i cuino" de l'Aula Gastronòmica.

L'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó una de les habituals sessions de "Compro i cuino" però aquest cop amb un cuiner de molt de renom: Jordi Roca del Celler de Can Roca, recentment escollit segon millor restaurant del món, segons el jurat dels premis Sant Pellegrino World's 50 Best Restaurants.

En el moment de difondre's l'activitat amb Jordi Roca va tenir molt bona acollida i va assolir en temps rècord el nombre màxim d'assistents. Els assistents a la sessió van gaudir dels consells pràctics i de la demostració, així com de la companyia del pastisser.

La tinenta d'alcalde de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina, va valorar molt positivament l'acollida de la sessió i va agrair a El Celler de Can Roca el seu esforç personal i professional que ha ajudat a posicionar la ciutat de Girona com un referent gastronòmic a escala mundial.

Durant aquest trimestre hi ha previstes dues sessions més de "compro i cuino" amb Iolanda Bustos i Marola Marí. L'activitat amb l'especialista en la cuina de les flors es farà el 28 de maig.La propietària del restaurant La Calèndula utilitzarà els millors aromes de la primavera; flors, herbes fresques, fruites o verdures, entre altres. Marola Marí serà a l'Aula el 18 de juny amb l'objectiu de donar a conèixer la gran diversitat d'arrossos existent.

Publicat a Diari de Girona, 3 de maig de 2011


Gastronomia Cat-Mex

El Centre Cultural la Mercè, de Girona, ha estat el marc de les Jornades de Turisme i Gastronomia Jalisco-Girona, amb el cuiner mexicà Nacho Cadena.

La cuina mexicana marida molt bé amb tequila. I si el menjar és picant, encara més. Tequila sense envellir i amb got llarg i estret, transportable discretament a la butxaqueta de la camisa o de l'americana. Això del got ho va explicar José María Murià, fill d'un independentista exiliat a Mèxic, autor del llibre Tequila, ahir en una xerrada al Centre Cultural la Mercè, de Girona. Abans del vidre es bevia en recipients de banya unipersonals que, diu Murià, la gent duia a la butxaca.

L'Escola d'Hostaleria, l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó i el Centre Cultural la Mercè, de Girona, han estat el marc, dimarts i dimecres, de les Jornades de Turisme i Gastronomia Jalisco-Girona. L'estrella ha estat el cuiner mexicà Nacho Cadena, un dels principals propagadors de la cuina a Mèxic i pare d'Alfonso Cadena. Són propietaris del restaurant La Leche, de Puerto Vallarta. Cadena va repassar la cuina mexicana a través d'una quinzena de plats coneguts. Cuina de Jalisco? No és pas el millor de Jalisco, la cuina. Res com la de Yucatán, d'Oaxaca, de Puebla i Veracruz”. Jalisco té Tequila, poble i beguda. Els mariachi. I el nivell de vida i cultural més importants de Mèxic. Què més volen?

La jornada va acabar amb una xerrada entre Cadena i Murià, moderada per aquest cronista, botanas –pica-pica–, tequila i mariachis.

De muntar la trobada se'n va cuidar la Facultat de Turisme de la UdG i el Colegio de Jalisco, una associació civil no lucrativa, fundada el 1982, dedicada a la recerca, l'ensenyament i la difusió de la cultura de la part occidental de Mèxic, patrocinat pel Govern de Jalisco i de la República Federal i per la Universitat de Guadalajara. No ha pas estat tot menjar i beure. Salomó Marquès, de la UdG, i José M. Murià, com a membre de l'Acadèmia Mexicana de la Història, van pronunciar la conferència inaugural: Jalisco, terra amiga. Luis Felipe Nuño, de l'Oficina de Visitantes de Guadalajara, va fer la xerrada Jalisco turístic.

Nacho Cadena va parlar de gastronomia de Mèxic i va cuinar per als alumnes de l'Escola d'Hostaleria, de l'Escola Taller i de la Casa d'Oficis de l'Ajuntament de Girona. Va cuinar per a ells plats tan complexos com la cochinita pibil (porc cuit en una cocció llarga) o el pollo en mole de cacahuates –fet amb cinc chiles diferents–, el plat més sofisticat de la cuina mexicana, fruit del mestissatge amb la cuina indígena. I va preparar un plat tan senzill com estrany, aquí: una amanida de nopales (Opuntia fisuc-indica), les fulles tendres de la figuera de moro, un cactus que en aquest costat de món habita els marges. I un pollastre amb cuitlacoche (Ustilago maydis), un fong comestible paràsit del blat de moro, del Zea mays, una espècie que mai no agrairem prou a Mèxic, al costat de la tomata, el pebrot o el cacau. Agraïts com ells estan amb l'autor de la música de l'himne de Mèxic, el mestre Jaume Nunó, de Sant Joan de les Abadesses, lloc de pelegrinatge per a tot mexicà.

Salvador Garcia-Arbós

Publicat a Punt Diari, 27 de gener de 2011


L´Aula Gastronòmica del nopal, els "chiles" i el mole

Les jornades "Jalisco-Girona" de la Facultat de Turisme apropen la cultura i la cuina de Mèxic a la ciutat de la mà del xef Nacho Cadena.

El passat novembre, la Unesco va declarar la gastronomia mexicana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat; i ho va fer en tant que és "una cuina mil·lenària, que ha mantingut la seva essència i valors des de l'època prehispànica", i que involucra un complex sistema cultural que inclou costums que es podrien catalogar gairebé com a ritus i tècniques ancestrals.

Així ho reconeixia ahir el cuiner de Puerto Vallarta Nacho Cadena, qui va presentar receptes indígenes que han perviscut fins avui i que es van poder assaborir a l'Aula Gastronòmica, convertida durant unes hores en un Jalisco a la catalana en les Jornades de Turisme i Gastronomia de la Facultat de Turisme de la UdG i El Colegio de Jalisco.

Cadena va elaborar fins a una dotzena de plats amb els integrants dels cursos subvencionats del Servei d'Ocupació de Catalunya, que ahir van haver de veure-se-les amb ingredients ben poc comuns en la gastronomia catalana.

El menú era farcit de tradició: amanida de nopalitos (un tipus de cactus), rajas de chile poblano y elote (el nom mexicà per al blat de moro, i una de les bases de la gastronomia mexicana), cochinita pibil, frijoles en totes les seves varietats, i tinga de pollo, entre altres. I com a joia de la corona, "la reina de les reines" de les receptes com la va definir Cadena, el mole. El xef va explicar que per elaborar aquesta salsa, ell i un ajudant hi havien esmerçat unes cinc hores: jitomate, tot tipus de fruits secs, chile, canyella, ceba, all, farina de blat de moro i xocolata són només alguns dels ingredients d'una recepta tan complexa com deliciosa.

Cadena va definir l'Aula Gastronòmica, al primer pis del Mercat del Lleó, com "una meravella", i va afirmar que vol importar la idea i proposar l'obertura d'un espai similar, també annex al mercat, a Puerto Vallarta.

Marta Pallarès

Publicat a Diari de Girona, 27 de gener de 2011


Èxit de participació a la primera sessió del Petit Xef solidari

Impartida pel cuiner Cesc Fernández a l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó, hi van participar una vintena d'infants.Un total de 22 nens i nenes van participar a la primera sessió del Petit Xef solidari que imparteix el cuiner Cesc Fernández a l’Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó.

A la primera sessió del curs, que va tenir lloc el passat dissabte 10 d’abril, els nens i nenes van aprendre a fer creps de verdures amb salsa de tomata. El cuiner va ensenyar als alumnes com s’elabora la pasta de la crep i la salsa de tomata. A continuació es va fer una barreja de diferents verdures tallades ben petites i es van farcir les creps.

La propera sessió del curs serà el dissabte vinent dia 17 d’abril, on els nens i nenes aprendran a fer lioneses de verdures. Els tallers, destinat a infants i joves d’entre 5 i 12 anys tenen un cost de 5 euros i una durada d’una hora i mitja cadascun, de 11 a 12:30.

Cesc Fernández és el xef i propietari de l’empresa de plats per emportar Cuina Artesana, situada a la plaça Sant Pere 11 de Girona (al peu de la pujada de Montjuïc). El curs, que pota per nom Divertim-nos amb les verdures i que finalitzarà el proper dissabte dia 17 d’abril, destinarà els beneficis a AFNE (Associació de Famílies de Nens i Nenes d’Etiòpia).

AFNE va ser fundada el setembre del 2009 per part d’un grup de famílies adoptants en aquest país África. A Kombolcha, l’AFNE té en funcionament un centre per a infants desemparats i infants amb discapacitats auditives, que va obrir les portes el setembre de 2008.

Publicat a Gironainfo.cat, dimecres 13 d'abril de 2010


L´Aula Gastronòmica prepara jornades temàtiques de foie, dolços i flors

L'Aula Gastronòmica de Girona enceta el segon trimestre de l'any amb un programa d'activitats per a tots els públics. S'han organitzat jornades temàtiques sobre el foie (15 d'abril), dolços a la cuina (29 d'abril), flors a la cuina (13 de maig), alimentació i salut amb un taller sobre la menopausa i l'osteoporosi (27 de maig), cuina de mar i muntanya (15 de juny) i tastos gastronòmics amb maridatge de vins (22 de juny).

A més, els dissabtes 10 i 17 d'abril, 8, 15 i 22 de maig i 5 i 12 de juny els més petits podran gaudir del Petit xef amb tallers sobre el món de la cuina i la pastisseria. Continuen les sessions Compro i cuino, activitat que permet als assistents comprar a les parades del Mercat acompanyats d'un cuiner i després cuinar-los a l'Aula. El 24 d'abril, Jaume Vila del restaurant La Banyeta ensenyarà a manipular i a cuinar els productes de temporada. El seguiran Pere Massana del restaurant Massana de Girona, el 29 de maig, amb una sessió de plats primaverals i Pere Malagelada, del restaurant Quimera, que el 19 de juny mostrarà com fer un menú especial amb contrastos de la cuina catalana.

Publicat a Diari de Girona, dijous 25 de març de 2010


L´Aula Gastronòmica agafa embranzida amb cuiners de renom

La programació d'enguany s'inaugura aquest dijous amb una classe de la cuinera Iolanda Bustos

L'Aula del Mercat de Girona acollirà en els propers mesos un ampli ventall d'activitats gastronòmiques. Dirigides a tot tipus de públic, aquest programa permet des d'aprendre a cuinar fins a gaudir d'una xerrada o taller d'algun cuiner o especialista. Pep Palau de l'empresa Pep Palau, von Arend & Associats, va indicar que des d'ara, hi haurà una coordinadora de l'aula: Anna Vinyoles.

La tinenta d'alcalde de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina, va destacar ahir la rellevància d'aquestes activitats per posicionar la ciutat com a referent en turisme gastronòmic, així com la bona acceptació obtinguda en les primeres activitats realitzades. Alsina va anunciar també un taller de formació ocupacional, per a una dotzena de persones aturades. El curs tindrà unes 200 hores.

La programació d'enguany s'inaugura aquest dijous amb una classe de la cuinera Iolanda Bustos, qui parlarà de la compra, manipulació i la cuina d'algunes de les verdures més genuïnes de la temporada d'hivern. La seguiran Marc Gascons dels Tinars de Llagostera (18 de febrer), qui mostrarà el tall més adient per a cada tipus de peix i ens guiarà en la selecció de les tècniques de cocció més adequades per a cuinar peixos, crustacis i marisc. Pere Planagumà, cuiner del restaurant Les Cols (25 de març) mostrarà com cal tractar les carns vermelles i les millors tècniques per cuinar-les.

"Compro i cuino"
S'engega també una nova edició del "Compro i cuino". L'activitat permet als assistents comprar a les parades del mercat de la mà d'algun cuiner de renom i després cuinar-los a la mateixa Aula. El primer serà Xavier Arrey, d'El Pati Verd (30 de gener). El seguiran Carles Gallardo i Christian Sorensen el mes de febrer i març respectivament.

Els dissabtes dia 6, 13 i 20 de febrer i el 6, 13 i 20 de març els més petits podran gaudir amb l'activitat "Petit xef" ja que Oriol Blanes i Carles Gallardo els introduiran de manera lúdica i pràctica al món de la cuina i la pastisseria.

Les inscripcions per les diferents activitats es poden fer per correu electrònic a aulagastronomica@ajgirona.cat o al telèfon 667 181 996.

Publicat a Diari de Girona, dimecres 27 de gener de 2010


Joan Roca apadrina l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó

Ho ha fet aquest dijous amb l'elaboració d'un menú, tot comprant els productes a les parades del mercat

El cuiner gironí Joan Roca ha apadrinat aquest dijous amb una demostració entre fogons la nova Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó. Roca ha reivindicat el paper que té el mercat per a la cuina i, per això, ell mateix s'ha passejat entre les parades per comprar productes com carxofes, bolets, perdiu, xai, pa, arròs i oli. Amb ells ha elaborat un menú que combinava tradició i modernitat: arròs de tardor i xai amb pa amb tomàquet. "El mercat és el màxim exponent per visualitzar el cicle vital dels productes", ha explicat Roca, tot remenant cassoles a la nova Aula. Des d'aquest espai es faran demostracions i tallers de cuina, amb l'objectiu que sigui una plataforma gastronòmica i turística de la ciutat.

Joan Roca és un assidu del Mercat del Lleó. Ho demostra quan es passeja entre les parades, parla amb els comerciants i –sobretot- escull els productes que s'hi venen. Toca amb cura i flaira bolets com els ous de reig, escull amb precisió carn de xai tendra, compra sèpies fresques o sap on anar a buscar arròs de Pals i oli verge.

L'artífex del restaurant "El Celler de Can Roca" (que aquest 2009 opta a una tercera estrella Michelin) ha demostrat aquest dijous el seu talent convertint-se en padrí de la nova Aula Gastronòmica del Mercat. L'espai, que ha suposat una inversió de 125.000 euros, es concep com una plataforma gastronòmica –i també turística- per reivindicar els productes que es venen a plaça.

Per això, abans de fer una demostració culinària, Joan Roca s'ha passejat ell mateix entre les parades per adquirir els productes que li feien falta. "La cuina que nosaltres fem està molt vinculada al mercat; una visita a les parades et permet visualitzar el cicle vital dels productes que t'ofereix i adequar els plats a la temporada", ha ressaltat mentre comprava bolets, carn de caça o peix.

Després, el cuiner gironí ha anat fins a la nova Aula per encendre-hi els fogons per primera vegada. Des d'allà, Joan Roca ha regalat al mercat –i a tots els qui l'observaven- un menú on combinava la tradició i la modernitat. De primer, un arròs de tardor amb bolets (ceps, rossinyols i ous de reig), carxofes i perdiu. De segon, una actualització de xai amb pa amb tomàquet, on la carn es cuina al buit i se'n daura la pell per combinar-la amb el pa.

"Amb els productes del mercat es pot fer cuina vinculada a la memòria, a la tradició; però també es pot donar un tractament estètic als aliments per lligar-los amb la modernitat", ha explicat. De fet, aquest és l'eix que centra la cuina del seu restaurant. Com ell mateix precisa, "aquest diàleg entre una i altra és el que et porta a noves maneres d'interpretar el que fas".

Gastronomia i turisme
Precisament, entre els objectius que té la nova Aula Gastronòmica hi ha el de donar a conèixer la gastronomia del territori. Per això, a través de l'empresa "Pep Palau, von Arend & Associats" s'aniran fent activitats a l'espai vinculades amb la cuina de mercat. Una d'elles és la que s'ha batejat com "Compro i cuino", que es farà mensualment, i que avui Joan Roca ha escenificat.

A més de demostracions culinàries, també s'hi portaran a terme altres iniciatives, com tallers per a nens. "L'aula ha de ser una eina del mateix mercat, un element per dinamitzar-lo i fet que els gironins se'l sentin seu", afirma el gastrònom Pep Palau. Per això, les activitats a la nova aula fomentaran la compra de productes que es venen a plaça.

Però la nova Aula Gastronòmica –impulsada per l'Ajuntament de Girona- també serà una plataforma turística. "El que volem és que el Mercat del Lleó es converteixi en un atractiu, en un espai per impulsar la gastronomia i els productes del territori", indica Pep Palau.

Precisament, el cuiner Joan Roca també en reivindica aquest paper. "L'Aula és un equipament per a la ciutat que té molt de sentit dins el mercat, perquè apropa el públic el sector de la restauració", precisa. I hi afegeix: "Girona és una ciutat que té molts encants, un dels quals és el mercat; i la nova aula, com que casarà cuiners reconeguts amb gent que hi compra habitualment permetrà donar projecció i promocionar l'espai".

Publicat a gironainfo.cat, 19/11/2009


Back-Index