La ciutat Llegendes i tradicions Festes i esdeveniments Història de la ciutat Itineraris turístics Novetats Més apartats

6. Sarcòfags i sepulcres

A part de les làpides situades al sòl de les galeries, adossats als murs i encastats a les capelles laterals s'hi troben diversos sarcòfags, la majoria d'ardiaques, algunes del quals presenten figures jacents. Entre aquest grup de peces mereix una atenció especial el sepulcre d'Elienor de Cabrera, anterior a 1350, situat a la banda esquerra de la capella de Sant Rafael, Sant Miquel i Sant Gabriel, construïda cap el 1331, per promoció de la vescomtessa, morta el 1336
Aquest bell sepulcre gòtic és considerat un precedent de la talla que Guillem Morell va fer per al sepulcre de la comtessa Ermessenda, una de les obres més reeixides de l'escultura catalana de finals del segle XIV, situat a l'interior de la nau gòtica de la Catedral.

Sarcòfag en un mur lateral del claustre, sostingut per dues figures de lleons.

Alguns dels sepulcres penjats de la paret presenten uns suports finament treballats amb elements zoomòrfics -lleons, a vegades molt estilitzats-, o personatges -atlants, guerrers, etc-. Els sarcòfags adossats al mur estan sostinguts per jocs de quatre columnes finalitzades en capitells treballats i, sovint decorats amb elements vegetals estilitzats o angelets.

Sarcòfag en un mur lateral del claustre sostingut per quatre columnetes acabades en capitells treballats.

A part dels sepulcres esmentats, a la paret immediata del fons de la galeria i a tocar l'angle sud-est, en una posició alta, hi han els sepulcres dels canonges Guillem de Vilarig, mort el 1343, i Berenguer, mort el 1318, així com també el de Berenguer de Palau, mort el 1314, amb figures jacents en baix relleu. Tots aquests sarcòfags foren elaborats a mitjans del segle XV, amb reformes posteriors, com la incorporació de columnes estriades.

Sarcòfag en un mur lateral del claustre, sostingut per dues figures de lleons.

Al mur de la galeria est, en el que dues finestres aparedades a la part alta indiquen antigues restes del dormitori canonical, conté dos ossaris dels bisbes Alemany d'Aiguaviva, mort el 1227, i de Bernat de Vilert, mort el 1291.

Sepulcre amb figura jacent d'Elienor de Cabrera, conservat a la capella de Sant Rafael, a l'andana sud del claustre. Anterior a 1350.

Detall del capitell d'una columneta suport d'un sarcòfag.

Làpida sepulcral encastada al mur (1311).

Detall de la decoració vegetal del capitell d'una columneta suport d'un sarcòfag.







Tres detalls successius dels sarcòfag d'Arnau de Soler, ardiaca de Besalú, patrocinador del baldaquí d'argent daurat de l'altar major, instal·lat a l'andana sud del claustre, traslladat de la galilea de la seu romànica. Elaborat després del 1326, any de la mort de l'ardiaca.

Detall d'un lleó, suport de sarcòfag en un mur lateral del claustre.

Racó de la galeria nord amb la galeria est, amb un sarcòfag en un mur lateral del claustre.


Bibliografia:

  • La Catedral de Girona. Joaquim Nadal i Farreras, i altres. Ajuntament de Girona / Lunwerg Editores, 2002. ISBN 84-7782-939-X.
  • Catedral de Girona. Marc Sureda i Jubany. Edicions Aldeasa, 2005. ISBN 84-8003-874-8

  • Fotografies preses per gentilesa del Capítol de la Catedral de Girona.

    Web de la Catedral


    Back-Index-Next

    Galeria nord del claustre, amb sarcòfags adossats al mur i sostinguts per columnetes.



    Detalls de caps de lleons que sostenen un sarcòfag.

    Sepulcre de l'ardiaca Arnau de Soler (1326).



    Detalls de caps de lleons que sostenen un sarcòfag.









    Detalls de personatges que sostenen un sarcòfag, un atlant i un guerrer amb armadura.



    CONTACTE ----Avís legal ----Aviso legal ----Legal notice

    © Fèlix Xunclà/Assumpció Parés