6. Sarc˛fags i sepulcres

A part de les lÓpides situades al s˛l de les galeries, adossats als murs i encastats a les capelles laterals s'hi troben diversos sarc˛fags, la majoria d'ardiaques, algunes del quals presenten figures jacents. Entre aquest grup de peces mereix una atenciˇ especial el sepulcre d'Elienor de Cabrera, anterior a 1350, situat a la banda esquerra de la capella de Sant Rafael, Sant Miquel i Sant Gabriel, constru´da cap el 1331, per promociˇ de la vescomtessa, morta el 1336

Aquest bell sepulcre g˛tic Ús considerat un precedent de la talla que Guillem Morell va fer per al sepulcre de la comtessa Ermessenda, una de les obres mÚs reeixides de l'escultura catalana de finals del segle XIV, situat a l'interior de la nau g˛tica de la Catedral.

Sarc˛fag en un mur lateral del claustre, sostingut per dues figures de lleons.

Alguns dels sepulcres penjats de la paret presenten uns suports finament treballats amb elements zoom˛rfics -lleons, a vegades molt estilitzats-, o personatges -atlants, guerrers, etc-. Els sarc˛fags adossats al mur estan sostinguts per jocs de quatre columnes finalitzades en capitells treballats i, sovint decorats amb elements vegetals estilitzats o angelets.

Sarc˛fag en un mur lateral del claustre sostingut per quatre columnetes acabades en capitells treballats.

A part dels sepulcres esmentats, a la paret immediata del fons de la galeria i a tocar l'angle sud-est, en una posiciˇ alta, hi han els sepulcres dels canonges Guillem de Vilarig, mort el 1343, i Berenguer, mort el 1318, aixÝ com tambÚ el de Berenguer de Palau, mort el 1314, amb figures jacents en baix relleu. Tots aquests sarc˛fags foren elaborats a mitjans del segle XV, amb reformes posteriors, com la incorporaciˇ de columnes estriades.

Sarc˛fag en un mur lateral del claustre, sostingut per dues figures de lleons.

Al mur de la galeria est, en el que dues finestres aparedades a la part alta indiquen antigues restes del dormitori canonical, contÚ dos ossaris dels bisbes Alemany d'Aiguaviva, mort el 1227, i de Bernat de Vilert, mort el 1291.

Sepulcre amb figura jacent d'Elienor de Cabrera, conservat a la capella de Sant Rafael, a l'andana sud del claustre. Anterior a 1350.

Detall del capitell d'una columneta suport d'un sarc˛fag.

LÓpida sepulcral encastada al mur (1311).

Detall de la decoraciˇ vegetal del capitell d'una columneta suport d'un sarc˛fag.Tres detalls successius dels sarc˛fag d'Arnau de Soler, ardiaca de Besal˙, patrocinador del baldaquÝ d'argent daurat de l'altar major, instalĚlat a l'andana sud del claustre, traslladat de la galilea de la seu romÓnica. Elaborat desprÚs del 1326, any de la mort de l'ardiaca.

Detall d'un lleˇ, suport de sarc˛fag en un mur lateral del claustre.

Racˇ de la galeria nord amb la galeria est, amb un sarc˛fag en un mur lateral del claustre.


Bibliografia:

 • La Catedral de Girona. Joaquim Nadal i Farreras, i altres. Ajuntament de Girona / Lunwerg Editores, 2002. ISBN 84-7782-939-X.
 • Catedral de Girona. Marc Sureda i Jubany. Edicions Aldeasa, 2005. ISBN 84-8003-874-8

  Fotografies preses per gentilesa del CapÝtol de la Catedral de Girona.

  Web de la Catedral


  Back-Index-Next

 • Galeria nord del claustre, amb sarc˛fags adossats al mur i sostinguts per columnetes.  Detalls de caps de lleons que sostenen un sarc˛fag.

  Sepulcre de l'ardiaca Arnau de Soler (1326).  Detalls de caps de lleons que sostenen un sarc˛fag.

  Detalls de personatges que sostenen un sarc˛fag, un atlant i un guerrer amb armadura.